Onderhoud

Waterbehandeling

Chloorwaarde

Om de chloorwaarde goed op pijl te houden, adviseren wij om 1x per 5 dagen een chloortablet in de dispenser te doen, maar nooit meer dan 1 tegelijk.

Als de spa gebruikt is door meer dan 1 persoon en de chloorwaarde is te laag, kunt u er dan een eetlepel granulaat doen. Granulaat is snelwerkend chloor. Doe nooit meer dan 1 eetlepel in het water en meet de volgende dag de chloorwaarde. De normale chloorwaarde is 1,0 – 2,5 p.p.m.

pH waarde

De gezonde pH waarde van het water zit tussen de 7,2 en 7,6. Hierbij is de ideale pH waarde 7,4. Vervang het spawater maximaal elke 2 weken bij veelvuldig gebruik door verschillende personen. Doe dit bij normaal gebruik ongeveer elke 3 maanden.

Ozonator

Ozongas is er om het water te reinigen van micro-organismen en bacteriën. Ozon is een van de meest snelwerkende desinfectiemiddelen voor water, hierdoor hoeft u minder chloor in het water te doen. Water dat behandeld wordt met ozon, is reukloos en helder. De Ozonator is een apparaat dat ozongas aanmaakt.

Filters

Om goed functionerende filters te hebben en te houden, is het aanbevolen om ze 2x per week schoonmaken met een krachtige waterstraal. Bij kalkaanslag kan de filtercartridge verstopt raken, dit kan een slechtere watercirculatie veroorzaken. Om dit te verhelpen kunt u de filter een uur laten weken in een emmer met 1 à 2 lepels granulaat.

Reiniging van de kuip

De binnenkant van de kuip kunt u het beste reinigen tijdens het periodieke verversen van het water. Dit kan met een zachte doek of spons, eventueel een zachtwerkend reinigingsmiddel. Het wordt geadviseerd om géén bijtende of schurende middelen te gebruiken; dit kan schade aan het materiaal veroorzaken.

In de winter

Wij adviseren u om uw spa tijdens de koude wintermaanden ook actief te houden; dit voorkomt eventuele bevriezing van de pompen en de leidingen.

 

Reparatie

Lekkage

Één van de meest voorkomende defecten aan spa’s is lekkage. Dit komt vooral voor bij oudere spa’s. De lijmverbindingen kunnen niet goed zijn, hierdoor ontstaat na enkele jaren lekkage. Ook kunnen pompen en stukken PVC kapotvriezen waardoor lekkage ontstaat. Soms kan er ook een lek ontstaan bij de jets doordat de aansluiting op de kuip niet goed is.

Kapot display

De display is het bedieningspaneel van de spa. Vaak komt het voor dat één van de knoppen (of meerdere) niet goed meer functioneren. Soms kan het voorkomen dat de display niet goed afleesbaar meer is. Dit zou kunnen komen door de temperatuur van het water of vocht achter het scherm.

Pomp

Aan de pomp ontstaat soms ook lekkage. Dit kan komen door de kering. Deze zorgt ervoor dat het water in de pomp niet in de as kan lekken. De kering is gemakkelijk te vervangen.

Ook kan het zijn dat de pomp wel geluid maakt maar niet werkt. In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door een defecte aanloopcondensator. Ook deze is te vervangen.

Verwarmingselement

Het verwarmingselement kan ook slijten of defect raken, maar deze zijn meestal ook makkelijk te vervangen.